70 magyar képeslap a 70 éves Izraelnek

A hét törpe Hófehérke nélkül

Az Ovitz család 

Korányi Eszter - 2018-04-03

Az Ovitz család az erdélyi Rozália faluból származik, és a 20. század egyik nagyon különleges – ám kevéssé ismert – története az övék. Ovitz Izsák Simson 1868-ban született, rendes magasságú, ortodox zsidó szülők gyerekeként. Törpesége miatt – összesen 92 centi volt – szülei úgy döntöttek, hogy tanulni küldik a fiút, aki így az akkoriban napokig tartó esküvők mókamestere és vőfélye lett. Később vándor rabbiként, kósersági szakértőként és szórakoztatóként kereste kenyerét. Két rendes termetű feleségétől összesen tíz gyereke született 1886 és 1921 között. A testvérek közül heten törpék voltak, és mindannyian megérték a felnőttkort.

Izsák legfiatalabb gyermeke, Perla-Piroska csak 7 éves volt, amikor apja meghalt, addigra nagyobb testvérei már megtanulták tőle a komikusi mesterséget, sőt, anyjuk előrelátásának köszönhetően kiváló zenészek is lettek, akik gyerek vonóshangszereken és dobokon játszottak. Izsák második felesége két évvel férje után halt meg, de olyan tanáccsal látta el gyermekeit, ami egész életükben, sőt azután is elkísérte őket, és valószínűleg ennek köszönhetik sikereiket és szerencsés megmenekülésüket mind Auschwitzból, mind a kommunistává váló és bezárkózó Romániából. Batja üzenete egyszerűen hangzott: „Tűzön-vízen át őrizzétek egymást, soha ne hagyjátok el a másikat, és éljetek egymásért!” – bár megvalósítása, főleg a borzalmakkal teli 20. században, már nem lehetett olyan könnyű.

A liliputi együttes – sikerek a 30-as években

A kis erdélyi falut és környékét hamar kinőtte a csapat, akik egyébként a világ eddig ismert legnépesebb törpe családja is egyben. Turnéikkal bejárták egész Romániát, Magyarországot és Csehszlovákiát, hatalmas sikereket érve el. Zenés műsoraik során jiddisül, magyarul, románul és németül énekeltek. Az Erdély magyar elfoglalásával 1940-ben ott is életbe lépő zsidótörvények azt is megtiltották, hogy zsidók nem zsidókat szórakoztassanak, de nekik sikerült különleges engedélyt szerezniük, és egészen 1944-ig, a németek magyarországi és erdélyi bevonulásáig folytatták fellépéseiket. Ekkor azonban nem volt menekvés, és az egész családot, valamint kettőjük házastársát és egyikük kisgyerekét deportálták a falu többi, nagyjából hatszázötven zsidó lakosával együtt. Egy testvérük megszökött, de őt később megölték.

Mengele, az életmentő szörnyeteg

Auschwitzban semmi esélyük nem lett volna a túlélésre, de Mengele hatalmas tudományos lehetőséget látott abban, hogy egy ilyen népes törpe családot és rendes magasságú testvéreiket vizsgálatok alá vessen, hogy bebizonyíthassa, hogyan degenerálódik a zsidó „faj”. Így is csodával határos, hogy ők, és rajtuk kívül másik tizenkét ember, valódi és hazudott családtagjaik is megmenekültek. A kísérletek szörnyűek voltak, és nyolc hónapon keresztül zajlottak: napi többszöri vérvétel, éheztetés, fogaik kihúzása és egyéb rettenetes dolgok. Mivel Mengele nem talált semmilyen tudományos magyarázatot a törpeségre, és egyáltalán nem sikerült semmilyen tudományos eredményre jutnia kínzásai által, az egyetlen, nagyközönségnek – náci tábornokoknak – tartott előadására magával vitte a halálra rémült törpéket, és meztelenül állatta őket a színpadon egész végig. Az Ovitz család tagjai hamar felismerték azonban, hogy életük az ő kezében van, és bármennyire is ellenükre volt, végig kedvesek voltak vele, amit Perla a vele készített interjúkban mindig külön kiemelt, és arról is mesélt, hogy úgy tűnt, a doktornak is nagyon fontos volt az ő kényszeredett elismerésük és szeretet-imitációjuk. Maguk sem hitték volna, hogy megérik az előre nem látható felszabadulást, különösen, hogy sok törpe társukat, akik egyedül, vagy ketten érkeztek a haláltáborba, megölték.

Arról nem szól a fáma, hogy mi történt velük a tábor felszabadítása és nyolc hónappal későbbi hazatérésük között. A falu ugyan megvolt, de házukat lerombolták, és velük együtt csak ötven zsidó tért haza. Ismét előrelátásuknak és szerencséjüknek köszönhető, hogy előzőleg elásták vagyonukat, és hazatérésük után épségben megtalálták az elrejtett ékszereket és aranyat, így legalább nem földönfutóként kellett újrakezdeniük mindet.

Izrael

1949-ben érkeztek Haifára, és ott is telepedtek le. Hihetetlen, de már három hónappal az alija után elkezdték fellépéseiket, amikkel ismét sikerült befutniuk. A legnagyobb színházakat töltötték meg szerte az országban, és zenés műsorukhoz humoros szkeccseket is csatoltak az új bevándorlók életéről, amelyeket az egyik testvér, Ábrahám írt. Az ötvenes évek közepén azonban visszavonultak a szerepléstől, mert a legidősebb testvérek már jóval túl voltak a hatvanon, és az auschwitzi kísérletek is hosszan tartó rossz hatást gyakoroltak az egészségükre. A továbbra is együtt lakó testvérek és a két házas férfi feleségei és gyerekei új vállalkozásba fogtak: sikerült jogot szerezniük két mozi kibérlésére és üzemeltetésére, ezzel foglalkoztak tíz éven keresztül. Ábrahám és Miki voltak az elsők, akik elmentek közülük, 1972-ben; a legidősebb kort Franciska érte meg, aki 98 évesen halt meg. Az utolsó testvér pedig a legfiatalabb, Perla volt, akit 2001-ben temettek a közös családi sírhelyre Haifán. A férfiak leszármazottai rendes magasságú emberek és nem folytatták szüleik karrierjét.

Róluk

A döbbenetes történetet csak viszonylag későn fedezték fel: Elizabeth Moskovics könyve, A sátán kegyelme 1987-ben jelent meg; Perlát csak későn fedezték fel – vagy csak ekkorra állt készen arra, hogy történetüket elmesélje –, de élete utolsó éveiben több interjút is adott. Újságcikkeken kívül készült a szereplésével egy dokumentumfilm 1999-ben, a Liebe Perla, és 2005-ben adta ki Yehuda Koren és Einat Negev a Szívünkben óriások voltunk című könyvet. 2006-ban egy amerikai dokumentumfilm is készült, amit magyar szinkront is kapott. Avi Nesher filmrendezőt is megihlette a testvérek moziüzemeltető korszaka, és bár nem említik meg őket név szerint, egyértelműen az egyik nővérről mintázta Szilviát, akit egy híres román származású törpe színésznő, Bat-El Papura játszik az Egyszer voltam című 2010-es filmben.

Források és további olvasnivaló:

https://he.wikipedia.org/wiki/משפחת_אוביץ

https://www.masa.co.il/article/רומניה-בחזרה-מארץ-הענקים

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2279410/How-seven-dwarfs-Auschwitz-fell-spell-Dr-Death-The-hideous-experiments-carried-Nazi-Josef-Mengele-seven-trusting-brothers-sisters.html

https://mult-kor.hu/20130219_mit_keresett_a_het_torpe_auschwitzban?print=1

Ha tetszett az írás, támogasd az Izrael70 projektet.

Hivatalos támogatónk:
Hivatalos támogatók:
Médiapartner: