70 magyar képeslap a 70 éves Izraelnek

A projektről

70 magyar anzix a 70 éves Izraelnek.

Tarka képeslapgyűjtemény. Minden napra jut majd egy február 8-tól Izrael állam alapításának 70. évfordulójáig, április 18-ig.

Mit köszönhet Izrael állama a magyaroknak?

70 dolgot gyűjtöttünk össze – 70 magyar vonatkozású történetet. Természetesen nem egy teljes leltár, csak színes villanások sokasága. Vannak a listánkon köztudott dolgok, melyeket az egész világ ismer, mint például az Aviva módszer vagy a Krav maga, és vannak az albumban olyan magyar felmenőkkel rendelkező izraeli személyek és fogalmak, amelyek minden nap itt vannak a kezünk ügyében vagy a fejünk felett, mint például a Vaskupola. Vannak tudósaink – még Nobel-díjas is –, nagy művészek, híres színészek, zenészek, költők. Vannak történelmi léptékű figurák és a hétköznapok hősei, gyár- és kibuc-alapítók… haza-alapítók! Herzl Tivadar és Nordau Miksa és a “Nagy Történet” mellékszereplői; cukrász, rabbi, illuzionista, fotográfus, dizájner, építész. Vannak újságjaink, folyóiratunk, múzeumunk, társadalmi szervezeteink, még egy gólyánk is, aki minden évben visszatér Magyarföldről.

Családi album ez. Egy „család” magyar felmenőkkel – izraeli szívvel. Mint minden ilyen gyűjtemény, ez is történelmi keresztmetszetet nyújt majd, kultúr-, ipar- és tudománytörténet is ad. És persze izraeli hétköznapjaink krónikája.

Tarka, sok műfajú sorozat lesz ez az Izrael70.hu oldalán arról, hogyan látjuk magunkat itt, az ünnepelt hazában, izraeli magyarok , magyar izraeliek: az első hazát-álmodóktól napjainkig. Műfajában pedig a riporttól a lírai emlékezésig, a gondolatébresztő esszétől a magazinba való „kisszínes”-ig.

Ki ne lapozgatna szívesen egy ilyen mappát?

Távoli rokonaink szerepelnek benne, talán ismerjük is őket személyesen. Vállon veregethető barátok vagy óriások, akikre felnézhetünk. Pici sztorik és nagy történetek. Képek, karcolatok, anzixok, üdvözlőlapok.

Ajándék tőlünk, magyar gyökerű izraeliektől egy fiatal, a hetvenedik születésnapjára készülő ünnepeltnek.

*****

A születésnapi ajándék elkészítéséhez támogatókat keresünk!

A fent leírt album az Izrael70.hu – magyar nyelvű, Izraelről szóló internetes magazinjában jelenik meg elsőként, amelyet egy izraeli bejegyzésű nonprofit civil alapítvány ad ki.

Azonban a készítők szeretnék, ha szélesebb közönség is megismerkedhetne ezzel a szívből készült ünnepi ajándékkal.

Az elkészülés után tervezzük a cikksorozat héber és angol fordítását, albumként kiadását, amit vándorkiállításként eljuttatunk Izrael városaiba és Magyarországra is.  Bemutatható és terjeszthető változatként adnánk ki, hogy film készülhessen belőle, tévésorozat, iskolai és protokollesemények részeként mutatható darabja.

Sok a tervünk, de az anyagi lehetőségeink szűkösek. Az önök támogatása nélkül ezek a tervek nem jöhetnek létre!

Legyen része ennek az ünnepi kiadványnak. Támogatásáért cserébe a kiadvány felületén (cikk, könyv, kiállítás, film, tévésorozat) nevét az ünnepi projekt támogatójaként emelnénk ki.

Részletekért: Politzer Maymon Krisztina (izraelinfo1@gmail.com)

Hivatalos támogatónk:
Hivatalos támogatók:
Médiapartner: